Collection BadgeArtboard 2Contributionsdown-caretFace for reaction of awesomeFace for reaction of need infoFace for reaction of thanksicon-checkbox-selectedcommunityicon-discover-icon-linkicon-dismiss-keyboard-linkDuplicate Iconicon-entre-caretArtboard 1Artboard 132 copyIcon - Error_blackfashionfilmT1-flaghealthArtboardicon-icon-allcategoriesicon-icon-analyticsicon-icon-appsicon-icon-articon-icon-charityicon-icon-checkmarkicon-icon-consoleicon-icon-create-categoryicon-icon-create-durationicon-icon-create-editicon-icon-create-goalicon-icon-create-photoicon-icon-create-storyicon-icon-create-titleicon-icon-dashboardicon-icon-donateicon-icon-editicon-icon-editicon-icon-educationicon-icon-embedicon-icon-environmenticon-icon-exclamationicon-icon-facebookicon-icon-filmicon-icon-flagicon-icon-followicon-icon-followingicon-icon-fulfillmenticon-icon-goicon-icon-gplusicon-icon-helpicon-icon-idOval 8icon-icon-iphoneArtboard 1 Copy 52icon-icon-linkFill 1icon-icon-linkedinicon-icon-locationicon-icon-lockicon-icon-mailGroupicon-icon-musicicon-icon-perkicon-icon-personalcauseicon-icon-photographyicon-icon-playbookicon-icon-profileicon-icon-recent-activityicon-icon-religionicon-icon-rightarrowshadesicon-icon-shareicon-icon-todoicon-icon-tumblricon-icon-twittericon-icon-viewicon-icon-websiteicon-icon-youtubeArtboard 1Icon - Information_blackT2-keyT1-megaphoneMotorcyclemusicphonesArtboard 3icon-radiobutton-selectedArtboard 1T1-rocketProduct stage icon: ConceptProduct stage icon: ConceptProduct stage icon: ConceptProduct stage icon: ConceptProduct stage icon: ProductionProduct stage icon: ProductionProduct stage icon: ProductionProduct stage icon: ProductionProduct stage icon: PrototypeProduct stage icon: PrototypeProduct stage icon: PrototypeProduct stage icon: PrototypeProduct stage icon: ShippingProduct stage icon: ShippingProduct stage icon: ShippingProduct stage icon: ShippingIcon - Success_black32icon-tooltip-question32Icon - Warning_v2leftArtboardrightup-caretArtboard 8 Copy 2
Funding
Politis.hu - kell egy újság
Az első tisztán közéleti, csak előfizetőknek elérhető magyar híroldal.
Dudás Gergely
Budapest, Hungary
€77,137 EUR raised by 1857 backers
8% of €990,000 
fixed goal
a month left
Tiszta közéleti tartalom. A függetlenség és a minőség igazi garanciája az előfizetés - az újság csak az olvasókat szolgálja, A MOST ELŐFIZETŐKNEK UGYANEZEN AZ ÁRON JÖVŐRE IS. - Minden nap nagy merítésű külföldi lapszemle - Hírösszefoglalók naponta többször, tematikusan, akár e-mailben - Vidéki tudósítói hálózat. - Felkészült szakújságírók - Elemzések, hátterek, oknyomozó cikkek, adatvizualizáció, podcastok, videók, interjúk - Csak minőségi anyagok, hírszemét és tisztességtelen hirdetések nélkül

Short Summary

Dudás Gergely vagyok, újságíró. Még az internetrobbanás előtt kezdtem, aztán 2004-től 13 éven át az Indexnél dolgoztam. Voltam gazdasági rovatvezető, főszerkesztő-helyettes, aztán 2013 elejétől idén nyárig, több mint négy éven át főszerkesztő. Egy sok ember távozását követő válsághelyzetben újraépítettem a szerkesztőséget, és sok kiváló kollegámmal szerintem a lehető legjobb újságot csináltuk meg az ingyenes tartalomra épített üzleti modell buktatói mellett.

Az Indexnél a pár hónappal ezelőtt bejelentett tulajdonosváltás után felmondtam. Azért is döntöttem így, mert úgy éreztem, hogy a mai magyar média képtelen betölteni alapvető feladatát: nem tud a közéleti hírekről több aspektusból, kellő mélységben és alapossággal beszámolni. Ez a hiányosság pedig túlmutat önmagán, az egyik oka közbeszédünk durvulásának, felületessé válásának, annak, hogy Magyarországon eltűnt a párbeszéd lehetősége.

Hiszem, hogy a demokrácia egyik alapja a jól működő nyilvánosság.

De az etikus, független és minőségi újságírásnak nemcsak a politikai, hanem a gazdasági függetlenség is fontos feltétele. A legtisztább alapot az előfizetéses megoldás jelenti: ha az újság fő bevételi forrása az olvasóktól érkezik, csak nekik kell megfelelnie, ez a minőség valódi záloga.

Az induláshoz azonban tőke kell. Ha azt akarjuk, hogy legyen valóban minőségi, tisztán közéleti online újság, aminek a függetlensége és a befolyásolhatatlansága biztosított, előre kell összeadni az előfizetési díjakat.

300 millió forint rengeteg pénz, ennyit szeretnék összegyűjteni, de az üzleti terv kisebb mennyiségű hirdetési bevétellel is számol. Ezzel a tőkével el lehet indítani egy több mint 30 fős, a legjobb magyar újságírókból álló szerkesztőséget. Ennyi embert közéleti vonalon a legnagyobb magyar szerkesztőségek sem tudnak felmutatni, de ennél kisebb erejüket is elaprózzák. A minőség egyik garanciája a Politis esetében a csapat létszáma és összetétele, és az, hogy a szenior stábnak kizárólag magas hozzáadott értékű anyagokat kell készítenie.

Tízezer forint az éves előfizetés – azoknak, akik most döntenek, ez közel 60 százalékos kedvezmény a tervezett havi díjhoz képest. Nem kis pénz ez sem. De ez a történet arról is szól, megteremtünk-e Magyarországon a rosszul működő médiapiacon egy valódi közéleti újságot.

Az előfizetőktől ezért megelőlegezett bizalomra van szükség.

De ez azt is jelenti, hogy annak az árát kell megfizetni, hogy az újság mögött nincs oligarcha, megkérdőjelezhető tisztességű vagy szándékú vállalkozó, aki letenné az induláshoz szükséges tőkét. Ez a lap tisztán és csak akkor indul, ha van elég ember, akinek hiányzik egy minőségi közéleti online portál.

Ha nem jön össze elég ember, mindenki visszakapja a pénzét az Indiegogótól: a kampány csak abban az esetben sikeres, ha eléri a kitűzött célt. Ha nem lesz jó az újság, ha az előfizető elégedetlen, akkor valóban veszített, de vele együtt bukik az újság is. Éppen attól tiszta a helyzet, hogy ez lenne Magyarországon hosszú ideje az első szerkesztőség, aminek valóban csak az olvasók elvárásainak kell megfelelnie.

A körülmények nehezek: a közösségi finanszírozást legtipikusabban kütyükre kérik, amikről egy gyönyörű videó megtekintése után a néző úgy érzi, azonnal kell neki egy olyan. A Politis nincs kész. A Politis csapata sincs még együtt, leendő tagjai ma különböző szerkesztőségekben vagy másutt dolgoznak, és nem vállalhatják a felmondás kockázatát egy több hónapos kampányra, szerződéseik érthetően tiltják, hogy konkurens termékek mögé sorakozzanak fel.

Én azt gondolom, hogy van, lennie kell Magyarországon bőven több mint 30 ezer olyan embernek, aki elégedetlen a média, a nyilvánosság állapotával, és hajlandó is elfogadni, hogy ha változást és minőségi sajtót akar, fizetnie kell. Segíts abban, hogy biztosan elegen legyünk: miután előfizettél, oszd meg az előfizetésed tényét a Facebookon, kövesd a kampányt, és segíts, hogy minél többekhez eljusson.

Perks
€33
EUR
€77 (57% Off)
Éves előfizetés
Tudósítót a megyémbe - 12 havi előfizetés. Digitális emléklap a vérzivataros időkben való állampolgári helytállásért, egy valódi újság megteremtésében jó politisként való közreműködésért, Mit kapok ezért az csomagért? - 1 db előfizetés - 1db megyei tudósító, ha az előfizető megyéjéből összejön még 2999 előfizetés
Items included:
 • 1 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
1358 claimed
Ships Worldwide
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€33
EUR
€77 (57% Off)
Éves előfizetés
Nem kérek tudósítót, nem adom a lakcímem, fizetek és kész - 12 havi előfizetés és csak a mailcímet kell megadni. Digitális emléklap a vérzivataros időkben való állampolgári helytállásért, egy valódi újság megteremtésében jó politisként való közreműködésért,
Items included:
 • 1 db előfizetés
180 claimed
Get this perk
€66
EUR
€154 (57% Off)
Éves előfizetés - duplán
Családi csomag - egy előfizetéssel egyszerre egy ember lehet bejelentkezve. Két előfizetés, egyetlen vásárlás, a másodlagos emailcímet elég később megadni. A digitális emléklap természetesen jár.
Items included:
 • 2 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
193 claimed
Ships Worldwide
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€66
EUR
€154 (57% Off)
Dupla előfizetés lakcím nélkül
Családi csomag - egy előfizetéssel egyszerre egy ember lehet bejelentkezve. Két előfizetés, egyetlen vásárlás, a másodlagos emailcímet elég később megadni. Gyorsabb ügymenet - nem kell lakcím. A digitális emléklap természetesen jár.
Items included:
 • 2 db előfizetés
18 claimed
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€99
EUR
€231 (57% Off)
Kiskarácsony - hármas csomag
Három előfizetés egyben, hogy könnyebben tudjon ajándékozni. Ajándékkártyák letölthetőek-nyomtathatóak a Politis.hu oldalról. Az ajándékozottak emailcímét a kampány zárása után lehet megadni, ahogy a lakcímet is: utóbbit csak akkor kérjük majd, ha az előfizető ezzel támogatni kívánja a megyei tudósítói hálózat kialakítását.
Items included:
 • 3 db előfizetés
3 claimed
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€165
EUR
€385 (57% Off)
Nagy karácsony - ötös csomag
Ha sokakat akar megajándékozni, esetleg családi megbízást teljesít. Ajándékkártyák letölthetőek-nyomtathatóak a Politis.hu oldalról. Az ajándékozottak emailcímét a kampány zárása után lehet megadni, ahogy a lakcímet is: utóbbit csak akkor kérjük majd, ha az előfizető ezzel támogatni kívánja a megyei tudósítói hálózat kialakítását.
Items included:
 • 5 db előfizetés
1 claimed
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€330
EUR
€770 (57% Off)
Tízes csomag kis cégeknek
A tájékozottság, a közéleti ügyekben való tisztánlátás ajándék minden dolgozónak, a minőségi tartalmat fogyasztó dolgozó pedig ajándék minden cégnek. Egy havi BKV-bérlet áráért egy éves előfizetés - ha spórolni akar, pattanjon biciklire a dolgozó, ha nem, legyen mit olvasni a buszon.
Items included:
 • 10 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
7 claimed
Ships Worldwide
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€825
EUR
€1,925 (57% Off)
Tájékozott alkalmazottakat 2.
Spóroljon időt munkatársainak és biztosítsa tájékozottságukat egy valódi újsággal - 25 Politis előfizetés egyben, cégeknek, vagy bárkinek, akiknek felajánlja.
Items included:
 • 25 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
1 claimed
Ships Worldwide
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€3300
EUR
€7,700 (57% Off)
Előfizetést mindenkinek csomag
Mert kell egy újság azoknak is, akik nem engedhetik meg maguknak. Adományozzon Politis előfizetést iskoláknak, egyetemistáknak - a donorokkal személyesen egyeztetünk, kérnek-e segítséget az előfizetések szétosztásához, vagy az előfizetést maguk jutattják el az általuk kiválasztottaknak.
Items included:
 • 100 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
1 claimed
Ships Worldwide
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€6600
EUR
€15,400 (57% Off)
Banánhéj elhárító csomag
Mert kell egy újság - és ha csak egy kevés hiányzik, az indulás nem úszhat el néhány száz előfizetésen. A sajtószabadság, a jól működő nyilvánosság megmentőinek, akik nem pusztán előfizetők, hanem készek az újság indulásába tisztán közéleti elkötelezettségből nagyobb összeget invesztálni. A 200 előfizetés szétosztásában igény esetén segítünk.
Items included:
 • 200 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
0 claimed
Get this perk
€16500
EUR
€38,500 (57% Off)
Jéghegy elhárító csomag
Titán szilárdságú elkötelezettséggel bíróknak. A sajtószabadság, a jól működő nyilvánosság megmentőinek, akik nem pusztán előfizetők, hanem készek az újság indulásába tisztán közéleti elkötelezettségből nagyobb összeget invesztálni. Az 500 előfizetés szétosztásában igény szerint segítünk.
Items included:
 • 500 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
0 claimed
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
Tiszta közéleti tartalom. A függetlenség és a minőség igazi garanciája az előfizetés - az újság csak az olvasókat szolgálja, A MOST ELŐFIZETŐKNEK UGYANEZEN AZ ÁRON JÖVŐRE IS. - Minden nap nagy merítésű külföldi lapszemle - Hírösszefoglalók naponta többször, tematikusan, akár e-mailben - Vidéki tudósítói hálózat. - Felkészült szakújságírók - Elemzések, hátterek, oknyomozó cikkek, adatvizualizáció, podcastok, videók, interjúk - Csak minőségi anyagok, hírszemét és tisztességtelen hirdetések nélkül
Perks
€33
EUR
€77 (57% Off)
Éves előfizetés
Tudósítót a megyémbe - 12 havi előfizetés. Digitális emléklap a vérzivataros időkben való állampolgári helytállásért, egy valódi újság megteremtésében jó politisként való közreműködésért, Mit kapok ezért az csomagért? - 1 db előfizetés - 1db megyei tudósító, ha az előfizető megyéjéből összejön még 2999 előfizetés
Items included:
 • 1 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
1358 claimed
Ships Worldwide
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€33
EUR
€77 (57% Off)
Éves előfizetés
Nem kérek tudósítót, nem adom a lakcímem, fizetek és kész - 12 havi előfizetés és csak a mailcímet kell megadni. Digitális emléklap a vérzivataros időkben való állampolgári helytállásért, egy valódi újság megteremtésében jó politisként való közreműködésért,
Items included:
 • 1 db előfizetés
180 claimed
Get this perk
€66
EUR
€154 (57% Off)
Éves előfizetés - duplán
Családi csomag - egy előfizetéssel egyszerre egy ember lehet bejelentkezve. Két előfizetés, egyetlen vásárlás, a másodlagos emailcímet elég később megadni. A digitális emléklap természetesen jár.
Items included:
 • 2 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
193 claimed
Ships Worldwide
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€66
EUR
€154 (57% Off)
Dupla előfizetés lakcím nélkül
Családi csomag - egy előfizetéssel egyszerre egy ember lehet bejelentkezve. Két előfizetés, egyetlen vásárlás, a másodlagos emailcímet elég később megadni. Gyorsabb ügymenet - nem kell lakcím. A digitális emléklap természetesen jár.
Items included:
 • 2 db előfizetés
18 claimed
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€99
EUR
€231 (57% Off)
Kiskarácsony - hármas csomag
Három előfizetés egyben, hogy könnyebben tudjon ajándékozni. Ajándékkártyák letölthetőek-nyomtathatóak a Politis.hu oldalról. Az ajándékozottak emailcímét a kampány zárása után lehet megadni, ahogy a lakcímet is: utóbbit csak akkor kérjük majd, ha az előfizető ezzel támogatni kívánja a megyei tudósítói hálózat kialakítását.
Items included:
 • 3 db előfizetés
3 claimed
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€165
EUR
€385 (57% Off)
Nagy karácsony - ötös csomag
Ha sokakat akar megajándékozni, esetleg családi megbízást teljesít. Ajándékkártyák letölthetőek-nyomtathatóak a Politis.hu oldalról. Az ajándékozottak emailcímét a kampány zárása után lehet megadni, ahogy a lakcímet is: utóbbit csak akkor kérjük majd, ha az előfizető ezzel támogatni kívánja a megyei tudósítói hálózat kialakítását.
Items included:
 • 5 db előfizetés
1 claimed
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€330
EUR
€770 (57% Off)
Tízes csomag kis cégeknek
A tájékozottság, a közéleti ügyekben való tisztánlátás ajándék minden dolgozónak, a minőségi tartalmat fogyasztó dolgozó pedig ajándék minden cégnek. Egy havi BKV-bérlet áráért egy éves előfizetés - ha spórolni akar, pattanjon biciklire a dolgozó, ha nem, legyen mit olvasni a buszon.
Items included:
 • 10 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
7 claimed
Ships Worldwide
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€825
EUR
€1,925 (57% Off)
Tájékozott alkalmazottakat 2.
Spóroljon időt munkatársainak és biztosítsa tájékozottságukat egy valódi újsággal - 25 Politis előfizetés egyben, cégeknek, vagy bárkinek, akiknek felajánlja.
Items included:
 • 25 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
1 claimed
Ships Worldwide
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€3300
EUR
€7,700 (57% Off)
Előfizetést mindenkinek csomag
Mert kell egy újság azoknak is, akik nem engedhetik meg maguknak. Adományozzon Politis előfizetést iskoláknak, egyetemistáknak - a donorokkal személyesen egyeztetünk, kérnek-e segítséget az előfizetések szétosztásához, vagy az előfizetést maguk jutattják el az általuk kiválasztottaknak.
Items included:
 • 100 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
1 claimed
Ships Worldwide
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
€6600
EUR
€15,400 (57% Off)
Banánhéj elhárító csomag
Mert kell egy újság - és ha csak egy kevés hiányzik, az indulás nem úszhat el néhány száz előfizetésen. A sajtószabadság, a jól működő nyilvánosság megmentőinek, akik nem pusztán előfizetők, hanem készek az újság indulásába tisztán közéleti elkötelezettségből nagyobb összeget invesztálni. A 200 előfizetés szétosztásában igény esetén segítünk.
Items included:
 • 200 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
0 claimed
Get this perk
€16500
EUR
€38,500 (57% Off)
Jéghegy elhárító csomag
Titán szilárdságú elkötelezettséggel bíróknak. A sajtószabadság, a jól működő nyilvánosság megmentőinek, akik nem pusztán előfizetők, hanem készek az újság indulásába tisztán közéleti elkötelezettségből nagyobb összeget invesztálni. Az 500 előfizetés szétosztásában igény szerint segítünk.
Items included:
 • 500 db előfizetés
 • Megyei tudósító lehetősége
0 claimed
Estimated April 2018
Estimated April 2018
Get this perk
Let us know if you think this campaign contains prohibited content.
You may also be interested in